De tennisvereniging en Corona

De tennisvereniging en Corona

Wij zijn nu vanaf het begin van het seizoen al bezig met Corona, corona en corona. Het lijkt wel één lange film waarin het einde nog niet in zicht is. En als ik terugkijk, dan zie ik zoveel verschillende dingen waar wij ons ineens mee moesten bezighouden, dat ik nog wel eens verbaasd ben dat het ons tot nu toe allemaal is gelukt. Maar we zijn er nog niet.
Terugkijkend…. Eerst de bekendmaking van het sluiten van T.V. Boskoop. Ons initiatief om een drone-filmpje te maken met oplossingen. Raar, maar waar, veel van die “eerste moment-oplossingen” staan er nu nog steeds. Tel daarbij op de angst in het begin dat leden Corona zouden hebben ging gelijk op de angst dat kennissen en familie het zouden hebben of konden krijgen. Toen kwam de hectiek met de media, vanaf het moment dat het drone-filmpje bekend werd via de KNLTB bij SBS6; NPO Radio 1; VRT (de vlamingen); Studio Alphen en ineens overal camera’s stonden en je een microfoon voor je mond kreeg gehouden. Ik weet nog goed dat ik best zenuwachtig was de eerste keer bij Studio Alphen.
Daarna uitvoering geven aan alle initiatieven om het virus zo ver mogelijk van ons park te houden. Twee tafels en vier stoelen bij elkaar met vier planten ertussen moeten er voor zorgen dat je veilig kan zitten met 1,5 meter tussenruimte. En wij hebben nu -om te kunnen schuilen bij regen- voor 16 staanplekken ruimte onder de tent en nog eens 16 plekken onder de luifel. Dan kan iedereen op onze 7 banen (7×4=28) schuilen zonder gevaar. Het liefst houden wij iedereen buiten, omdat nu eenmaal een bewezen feit is dat je buiten minder risico loopt dan binnen. Wij hebben hygiëne-tafels neergezet waar je je handen kan stukwassen, zoals Rutte iedere keer zegt en waar poetspapier en spray klaarstaat om je tafeltje schoon te kunnen maken. Spatschermen bij de bar, looproutes, informatieborden, 1,5 meter-stickers op de grond, nieuwsbriefitems, digitaal afschrijven en misschien ben ik nog wel een paar dingen vergeten, zoals de plantenbakken op de banken. Dennis Baans is vanuit het bestuur de Coronamaatregelen-coördinator, zo’n coördinator moet je volgens de regels hebben en hij is ook de aanjager van deze stappen en ons aanspreekpunt binnen de vereniging.
Oké en dan heb je alles gedaan en dan is het ervaren of het ook zo werkt. En laat ik blij zijn: in 90% van de gevallen werken onze maatregelen. Dus hoeven wij alleen nog maar 10% aanpassingen te doen…….. Een paar ervaringen wil ik met jullie delen, want wellicht weten wij met elkaar meer. Wat gebeurde er in de praktijk bij regen. Je verdeelt je in twee groepen (in dit geval 10-15 tennissers per groep) en de helft gaat onder de tent staan en de andere helft onder de luifel. So far, so good. Maar daarna gaan beide groepen heel dicht bij elkaar staan om gezellig bij te praten. Ik ben de logica even kwijt, maar blijkbaar gebeurt dat in een groep en hoe kunnen wij dat beïnvloeden (vertel het ons en je bent de winnaar van een gratis drankje). Als een politieagent er bij gaan staan: “Mensen uit elkaar, dit is geen anderhalve meter” is niet onze keus. Om meerdere redenen: Wij zijn jullie bestuur en niet jullie politieapparaat; als wij er even niet zijn ……; Wij hebben ook geen sanctiemogelijkheden en ik vraag me af of een sanctie zou worden geaccepteerd. Dus wij vragen naar jullie eigen verantwoordelijkheid. Of niet….., maar laat dat dan luidkeels weten, want het is belangrijk genoeg, het gaat om gezondheid en feitelijk om mensenlevens.
Wat wij ook nog niet goed onder de knie hebben is hoe het zo te regisseren dat een grote groep ook de anderhalve meter ruimte vasthoudt en dan denk ik met name aan de derde helft. Het is zo makkelijk om in de groep met z’n 2’en op een bankje dicht tegen elkaar aan te gaan zitten of een plant weg te schuiven en een stoel neer te zetten. Ondanks het nadrukkelijk verzoek geen stoelen of planten te verplaatsen. Maar ook daar geldt: wij zijn geen politie en hebben daarvoor ook van jullie binnen de vereniging geen volmacht gekregen. Dus zoeken wij nog steeds naar de beste oplossing om stoeltjes en tafeltjes zo neer te zetten dat verplaatsen niet nodig is. En ook hier hebben wij jullie hulp nodig en kun je dat gratis drankje verdienen.
Oh ja, staan/hangtafels hebben wij weggehaald. Die waren te uitdagend om niet met je armen op te leunen en zo te dicht bij elkaar te gaan staan. Jammer, maar dat moet dan maar even.
Dat wij er zo nadrukkelijk mee bezig zijn wil ik toch nog wel een keer benadrukken. Het gaat om gezond zijn of ziek zijn en in het uiterste geval om leven en dood. Daar mag je als bestuur je uiterste best voor doen, vind ik en vindt het bestuur. Gelukkig zijn ons maar een paar gevallen bekend van Corona op de vereniging. Leden die het hebben gehad en nu gelukkig weer hersteld zijn of aan het herstellen zijn. Laten wij dat zo houden en help ons bij het houden aan de regels.
Overigens, ken je een lid dat nu ziek is. Stuur mij dan een email naar info@tvboskoop.nl dan laten wij Sjoerd Hijzen een bemoedigend bericht een wat heerlijke soep brengen.
Er moet mij nog 1 ding van het hart. Wij zijn met de KNLTB druk bezig om onze lidmaatschappen juist in het systeem te krijgen. Wat bedoel ik daarmee. Bijvoorbeeld dat als je najaarscompetitielid bent dat je dan niet eerder kan afschrijven dan vanaf 15 augustus. En dat je als daglid niet in het weekend kan afschrijven. Als jullie dan allemaal netjes de baan reserveren/afschrijven (en daar is het digitale systeem erg geschikt voor) dan weten wij precies wie er op het park is (bijna noodzakelijk in deze coronatijd en mogelijke contactonderzoeken). Maar dan moet je wel reserveren met z’n vieren (en niet met z’n drieën) als je met z’n vieren wil spelen. Neem je een gastspeler mee, noteer die gewoon onder zijn/haar eigen naam als speler. Wij zijn best wel geschrokken als bestuur hoe er “flexibel” (maar dat bedoel ik cynisch) met lidmaatschappen wordt omgegaan. Wij zijn ook na 1 juli gestart met controles (helaas) en aanspreken, maar dat is wel heel, heel vervelend om te doen. Een sportieve oproep van mijn kant is dan ook: Houd je aan de regels van jouw lidmaatschap.
Tot slot, bovenstaande zijn twee zaken waar wij druk mee bezig zijn, naast de gewone dingen op een tennisvereniging. Maar een gegeven blijft dat ik het gevoel heb dat 90% goed loopt. Ik heb met plezier teruggekeken naar het succes van de zomerchallenge, waar inmiddels meer dan 50% van de challengers zijn/haar lidmaatschap heeft omgezet naar een blijvend lidmaatschap (de andere helft heeft nog niet gereageerd, maar het is nog geen 1 september). Ook de inschrijvingen voor het clubtoernooi, de gezelligheid weer op het terras, de gezellige drukte op de avonden, het grote aantal inschrijvingen voor het Open Floramix/ Floradubbeltoernooi (je kan nog tot 14-8 inschrijven via www.toernooi.nl) maken het bestuur blij en laten zien dat wij op de goede weg zijn. En ik hoop dat jullie dat jullie dat met mij eens zijn. Zo niet, of heb je opmerkingen, bel mij dan even of schrijf naar info@tvboskoop.nl, of kom naar het nu snikhete terras en drink een drankje met mij. Dan kunnen we het hebben over mooie plannen of verbeteringen.
Jullie voorzitter,
Wil Koek

%d bloggers liken dit: